
 
Date:  November 17, 1983 
Case:  83-0975 
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
  

This is to acknowledge receipt of your letter of October 24, 1983. 
 
 In your letter, you request a ruling with respect to a dual purpose system of field 
drainage and crop irrigation which you believe qualifies for the farm machinery and 
equipment exemption. 
  

We have examined the materials that you have submitted and your arguments in 
addition to those submitted by another taxpayer.  The Department’s Regulations and 
position with respect to drainage equipment is that such equipment does not qualify for 
the farm machinery and equipment exemption.  Therefore, the drainage tubing system 
which you have described and tiling systems in general do not qualify for the exemption.  
Irrigation systems, per se, can qualify for the farm machinery and equipment exemption.  
However, in order to qualify for the exemption, machinery must be used primarily for 
irrigation purposes.  Since the tubing, even with irrigation capabilities, is used primarily 
for drainage, it does not qualify for the exemption even though it has a related irrigation 
capability.  However, machinery and equipment which is related primarily to the 
irrigation function  (i.e., pumps which deliver water from a pond or well to the tubing) 
would qualify for the exemption if they meet the other requirements of the statute. 
 
 With respect to the appellate process for letter rulings issued by the Department, 
please be advised that a taxpayer who is issued a Notice of Tax Liability with respect to 
failure to pay taxes on these materials could request an Administrative Hearing before a 
hearing Officer of the Department.  The results of that Hearing Officer’s recommendation 
could be taken to Circuit Court under the Administrative Review Act. 
 
 
                                                    Very truly yours, 

 
J. THOMAS JOHNSON 

                                                    Director of Revenue 
 

                                                    By: 
      Stanley T. Cichowski 

                                                          Staff Attorney 
       Legal Services Bureau 

Springfield Office 
        Phone: (217) 782-7054 



  

 
Date:  December 30, 1983 
Case:  83-1063 
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
  

This is to acknowledge receipt of your letter of November 30, 1983. 
 
 Please be advised that neither tiling machines nor drainage tile qualify for the 
farm machinery and equipment exemption.  At your request, I am enclosing a copy of the 
pertinent Regulations. 
 
                                                    Very truly yours, 

 
J. THOMAS JOHNSON 

                                                    Director of Revenue 
                              
                                                    By: 
                                                         Stanley T. Cichowski 
                                                         Staff Attorney 

      Legal Services Bureau 
                                                         Springfield Office 

       Phone: (217) 782-7054 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
Date:  April 7, 1986 
Case:  86-0294 
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
 

In your inquiry of March 27, 1986, you ask whether clay drain tile and plastic 
drainage tubing installed in farmland is exempt from Illinois Retailer’s Occupation Tax.  
The answer is that it is not exempt, it is not farm machinery or equipment. 

 
We enclose 86 Illinois Administration Code, Section 130.305. 
 

Very truly yours, 
 

                                                    William P. Ryan 
                                                    Staff Attorney 

        Legal Services Bureau 
 Springfield Office 

        Phone: (217) 782-7054 
 

WPR:MF:cma  3966D/2 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
Date:  May 23, 1986 
Case:  86-0477 
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
 
 This is to acknowledge receipt of your letter dated May 19, 1986. 
 
 In your letter, you ask whether drainage tile qualifies for the farm machinery and 
equipment exemption. 
 
 Drainage tile used in connection with a drainage facility or drainage system would 
not qualify for the exemption.  The exemption covers machinery and equipment used 
primarily in production agriculture.  As indicated at 86 I11.  Adm.  Code Section 
130.305(f), enclosed, activities such as the clearing of land, mowing of fencerows, 
creation of ponds or drainage facilities, etc., do not constitute “production agriculture” for  
purposes of the farm machinery and equipment exemption. 
 

Very truly yours, 
 

Randall P. Bower 
                                                          Staff Attorney 

       Legal Services Bureau 
Springfield Office 

        Phone: (217) 782-7054 
 

RPB:msk 
Enc. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
Date:  July 29, 1986 
Case:  86-0623 
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
 
 Your letter of July 21, 1986 has reached me for reply. 
 
 You inquire as to the tax exemption status of “farm drainage tile” under the 
exemption afforded Farm Machinery and Equipment. 
 
 “Farm drainage tile” is not machinery nor is it equipment under the definitions 
contained in the 86 I11.  Adm.  Code, Section 130.305, enclosed. 
 
 “Farm drainage tile” is not exempt under the exemption afforded Machinery and 
Equipment. 
 

Very truly yours, 
 

William P. Ryan 
                                               Staff Attorney 
                                               Legal Services Bureau 
                                               Springfield Office 
                                               Phone: (217) 782-7054 

 
WPR:MF:cma 5729D/5 
Enclosure 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
Date:  October 2, 1986 
Case:  86-0842 
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
 
 This is to acknowledge receipt of your letter dated September 19, 1986. 
 
 In your letter you indicate that you are going to have some drain tile installed on 
your farm property.  You ask whether the drain tile is exempt from sales tax. 
 
 In Illinois, there is an exemption available for farm machinery and equipment 
used primarily in production agriculture.  See 84 I11. Adm.  Code, Section 130.305, 
enclosed.  As indicated at (f) of the foregoing regulation; production agriculture does not 
include the creation of drainage facilities.  Consequently, the drain tile purchased by the 
contractor is subject to sales tax. 
                                                            

Very truly yours, 
 

Randall P. Bower 
                                                          Staff Attorney 

       Legal Services Bureau 
Springfield Office 

                                                          Phone: (217) 782-7054 
 
RPB:MF:cma 6730D/2 
Enclosure:  130.305 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
Date:  May 13, 1981 
Case:  81-0621  
 
 
 
 
Dear Gentlemen, 
 
 This is to acknowledge receipt of your letter dated April 23, 1981.  In that letter, 
you have made inquiry concerning the application of the Illinois sales tax laws to a 
drainage contractor who manufactures and installs farm drainage tile.  You have set out 
the following facts. 
 

1. Contractor will buy raw materials and manufacture concrete drainage tiling 
(basically to be used in farm land) 

 
2. Contractor will install the same drainage tiling himself after it has been 

manufactured. 
 

3.Occasionally, the contractor will sell the manufactured tiling to other 
contractors and they will perform the installation work. 
 
The drainage tile, when installed, becomes real property.  Consequently, retailers’ 

occupation tax Rules 6 and 15 have application.  The principals set out therein, as applied 
to the situations which you have described, are as follows: 

 
AS TO DRAINAGE TILE WHICH YOUR CLIENT WILL PERMANENTLY 
AFFIX TO REAL ESTATE 

 
When permanently affixing drainage tile to real estate, your client will be 

functioning as a construction contractor, As such, your client, who is also the 
manufacturer of the tile, will incur tax liability based on its cost price of materials which 
are physically incorporated into the finished drainage tile which your client will 
permanently affix to real estate.  If the suppliers from which your client purchases such 
materials are Illinois registered suppliers, your client should pay its tax liability to those 
suppliers.  If your client’s suppliers are not registered, it must pay its tax liability directly 
to the Illinois Department of Revenue at Item 5 on page 2 of the monthly tax return. 

 
AS TO SALES OF DRAINAGE TILE TO OTHER CONSTRUCTION 
CONTRACTORS 
 
When making sales of drainage tile to other construction contractors who will 

permanently affix that tile to real estate, your client will be making sales of tangible 
personal property to users (i.e., retailing).  Consequently, your client should be registered 
under the Retailers’ Occupation Tax Act and report retailers’ occupation tax liability 



calculated at 5% (State--4% Local--1%) of your client’s gross proceeds from such sales.  
We are enclosing retailers’ occupation tax Article No. 3 which explains gross receipts.  
Subject to the provisions of Article No. 3, your tax calculation is correct (i.e., gross 
receipts from sale x sales tax - total invoice). 

 
Your client can avoid tax liability when making purchases of materials which will 

be physically incorporated into drainage tile which will be resold as tangible personal 
property to other contractors, by providing Illinois registered suppliers of such materials 
with Certifications of Resale containing all information required by retailers’ occupation 
tax Article No. 13, enclosed. 

 
CONTRACTORS ASSUMPTION OF ACCOUNTABILITY FOR TAX 
 
Since your client purchases materials which will be incorporated into drainage 

pipe which he may permanently affix to real estate or which he may sell “over-the-
counter” to other construction contractors, your attention is directed to Section 2 of Rule 
No. 15. 
 
                                                           Very truly yours, 
 
                                      J. THOMAS JOHNSON 
                                                 Director of Revenue 
 
                                                            By: 
                                                                  George C. Sorensen 
                                                                  Staff Attorney 
                                                                  Legal Division 

                                                      Springfield Office   
          Phone:  (217) 782-7054 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 



ST 88-0503 - 07/15/1988  FARM MACHINERY & EQUIPMENT

A trencher & laser system used primarily to install a sub-irrigation system
does not qualify for the Farm Machinery and Equipment Exemption.

July 15, 1988

Dear Mr.

This is to acknowledge receipt of your letter dated February 29, 1988.

In your letter, you indicate that you paid sales tax on a laser system you
recently purchased. You will put the laser system on a trencher. By doing this,
you will be able to accurately lay sub-irrigation lines for production
agriculture application.

In connection with the above purchase, you ask whether the laser system
qualifies for the farm machinery and equipment exemption.

Based on the information contained in your letter, it is our opinion that the
laser system does not qualify for the farm machinery and equipment exemption. As
noted at 86 Ill. Adm. Code 130.305(f), enclosed, the creation of drainage
facilities is not production agriculture and equipment used to install
irrigation systems does not qualify for the exemption.

Very truly yours,

Randall P. Bower
Staff Attorney



ST 96-0082 - 02/26/1996  FARM MACHINERY & EQUIPMENT [GIL]

The farm machinery and equipment exemption applies to machinery and
equipment used in "production agriculture," which is limited to activities
necessary in tilling the soil, planting, and cultivating. It does not
include activities such as the clearing of land, mowing of fence rows,
creation of ponds or drainage facilities. Therefore, drainage equipment is
not exempt from tax under the farm machinery and equipment exemption. (This
is a GIL.)

February 26, 1996

Dear Mr. Xxxxx:

This General Information Letter, issued pursuant to 2 Ill. Adm. Code 1200 (see
enclosed), is in response to your letter dated November 8, 1995. Department
rules require that the Department issue only two types of ruling letters,
Private Letter Rulings and General Information Letters.  The nature of your
request and the information that you provided require that we respond with a
General Information Letter. General Information Letters are designed to provide
only background information on specific topics, not specific responses to an
inquiry, and are not binding on the Department. See Section 1200.120(b) and (c).

In your letter, you have stated and made inquiry as follows:

We are writing to request a copy of the legal ruling on drainage pipe
and culvert.

It is my understanding that these products are not exempt from sales
tax even when used on a farm.  We use these items for irrigation and
drainage of fields for which we grow crops on.

Please find enclosed a copy of 86 Ill. Adm. Code 130.305 regarding the farm
machinery and equipment exemption.  Under this exemption, machinery and
equipment that is used primarily (over 50% of the time) in production
agriculture or for use in State or Federal agricultural programs may be
purchased free from tax. Production agriculture includes seed stock grown for
the propagation of feed grains and the husbandry of animals. In this respect, it
includes activities necessary in tilling the soil, planting, and cultivating.
It does not include activities such as the clearing of land, mowing of fence
rows, creation of ponds or drainage facilities. Therefore, drainage equipment is
not exempt from tax under the farm machinery and equipment exemption.

I hope this information is helpful.  If you have further questions, please feel
free to contact the Department's Taxpayer Information Division at (217) 782-
3336.

Very truly yours,

Gina Roccaforte
Associate Counsel

GR:msk
Enc.



87-0578 - 08/07/1987 FARM MACHINERY AND EQUIPMENT

Tile used to irrigate a field can qualify for the farm machinery and
equipment exemption while drainage tile can not.

August 7, 1987

Attention:

Dear

This is to acknowledge receipt of your letter dated July 20, 1987 in which you
ask whether drainage plastic tile for farm use (irrigation and drainage) can
qualify for the farm machinery and equipment exemption.

For your benefit, I have enclosed 86 Ill. Adm. Code 130.305. This is our
regulation pertaining to the farm machinery and equipment exemption. As
indicated in (f) of the regulation, irrigating constitutes "production
agricultural". Consequently, plastic tiles used for irrigating the land can
qualify for the farm machinery and equipment and exemption. However, the
exemption does not cover drainage facilities. Thus, drainage tiles are subject
to the full rate of sales tax.

The law requires that an item be used primarily in production agricultural. By
"primarily," we mean more than 50%. If the plastic tile which you sell can be
used for both irrigating and draining, the tile would have to be used primarily
for irrigating the land before the exemption would be available.

If you have any additional questions, please feel free to contact me.

Very truly yours,

Randall P. Bower
Staff Attorney




